Ara
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
6.665,68 % 0,33
Bursa
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BURSA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Bursabiliyor SİYASET 140 ülkenin enflasyonu Türkiye'den daha az!

140 ülkenin enflasyonu Türkiye'den daha az!

Ocak ayı enflasyon rakamlarını Meclis’te düzenlediği basın toplantısında değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, dünyada 140 ülkenin yıllık enflasyonunun Türkiye’nin Ocak 2025'teki aylık enflasyon oranından daha düşük seviyede olduğunu söyledi.

Haberleri

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, ocak ayı enflasyon rakamlarını ve zeytinyağı alım fiyatlarını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aile Yılı” ilan ettiği 2025’in aile boyu fakirleşme ve aile boyu kriz yılı olduğunu kaydeden Milletvekili Sarıbal, IMF tarafından 2024 yılı için derlenen küresel enflasyon verilerine göre, Türkiye’nin enflasyon açısından dünyada en kötü durumda olan 6. ülke konumunda yer aldığını, dünyada 140 ülkenin yıllık enflasyonunun Türkiye’nin Ocak 2025'teki aylık enflasyon oranından daha düşük seviyede olduğunu söyledi. TÜİK’e göre 2003 yılından bu yana ortalama fiyatların 24 kat, gıda fiyatlarının ise 35 kat arttığını vurgulayan Sarıbal, “Ekonomiyi güllük gülistanlık ilan eden Saray iktidarı ve yandaşları için ülke cennet, ancak yoksullar için cehennemdir. ENAG'a göre yıllık enflasyon yüzde 81,02, aylık yüzde 8,22. TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 42,12, aylık yüzde 5,03. Gıda enflasyonu ise aylık yüzde 3,86 artarken yıllık 41,76 oldu. Ocak ayında gıda enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 3,90 artarak son 10 ayın en yüksek gıda enflasyonu olarak kayıtlara geçti” dedi.

"1 MİLYON İNSAN YATAĞA AÇ GİRİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyondan arındırılmış rakamlarla halka masal anlattığını belirten Sarıbal, açlık sınırının 22 bin 131 liraya çıkarak yeni asgari ücreti ilk aydan geçtiğini vurgularken, “Türkiye, Türkiye olalı böyle sefalet görmedi. Ocak ayında markette 41 ürünün 25'in fiyatlar arttı, 18 üründe düştü. Zam şampiyonu yüzde 14,9 ile kuru fasulye oldu. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı ise yüzde 597,4 ile en fazla limonda görüldü. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamasına göre limonun üreticideki fiyatı 4 lira, marketteki fiyatı ise 27 lira olarak kaydedildi. Bu ülkede her gece 1 milyon insan aç yatağa giriyor. 8,5 milyon çocuk sağlıklı beslenemiyor, 6 milyon çocuk açlıkla boğuşuyor. Çocuklar süt içemiyor, yumurta yiyemiyor, etin tadını bayramdan bayrama ancak hatırlıyor. Bir kilo et 800 TL, 200 liraya dolan market torbası bugün 1000 TL. Asgari ücreti değil, hayat pahalılığını artırdılar, faturaları 1050’den 2000’e yuvarladılar, hiç geçmediği yollara, köprülere halkı kaynak yaptılar, vergileri, zamları katladılar. İnsanları sefalet içinde çalıştırıp, sonra ‘bakın, işiniz var’ diye lütuf gibi sundular” dedi.

ÜRETİM YOK İTHALAT VAR

Tarımsal girdi maliyetlerindeki yükselişin hızla sürdüğünü belirten Sarıbal, “Gübre fiyatları bir ayda yüzde 10 artarken, sulama ücretlerindeki yıllık artış yüzde 100'e ulaştı. Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicileri de etkiliyor. Piyasada yaşanan fiyat hareketlerinin denetimi yeterince yapılmıyor. Öngörülemez maliyetler tarımı tehdit ediyor. Artış gıda fiyatlarına doğrudan yansıyor. Alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir. Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan borçları da 2024 yılında 278,2 milyar lira artarak 868,6 milyar liraya yükseldi. Sektöre bu tutarın 685,2 milyar liralık kısmı kamu bankaları, 183,4 milyar liralık kısmı da özel bankalar tarafından kullandırılan kredilerden oluşuyor. 2024 yılında sektörün bankalara olan toplam borcu yüzde 47,1 oranında artarken, sektörün zamanında ödeyemediği için takibe alınan kredileri ise yüzde 72 oranında artarak 3,6 milyar liraya yükseldi. İktidar üretimi desteklemek yerine, dışarıdan buğdayı, arpayı, nohudu, fasulyeyi getirip çiftçiye ‘Üretme, ben ithal ederim’ diyor! Peki, bu düzen böyle devam edebilir mi?” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi: Süleyman Turunç
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *