Ara
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
6.665,68 % 0,33
Bursa
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BURSA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Bursabiliyor SAĞLIK & YAŞAM Bağışıklığı destekleyen kapsül geliyor

Bağışıklığı destekleyen kapsül geliyor

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri balın prebiyotik özelliklerini probiyotiklerle birleştirerek bir gıda takviyesi geliştirmeye hazırlanıyor. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin desteklemesine önemli katkılar sunacak olan kapsülün; stres, düzensiz beslenme ve çevresel faktörlerin bağırsak sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına fayda sağlaması hedefleniyor.

Haberleri

Yürütücülüğünü, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş’ın üstlendiği “Tahminleyici Mikrobiyoloji Yaklaşımıyla Dozları Belirlenen Farklı Botanik Kökenlere Sahip Balların Lactobacillus acidophilus La5 ile Enkapsülasyonu ve Sindirim Sonrası Etkileri” başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 24 ay sürecek proje kapsamında, balın doğal prebiyotik özelliklerinin, probiyotiklerle birleştirerek kapsül geliştirilmesi hedefleniyor. Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş, “Dengeli bir bağırsak mikrobiyotasının korunmasına ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin desteklenmesine önemli katkılar sağlayacak çalışmamızın, özellikle modern yaşamın neden olduğu stres, düzensiz beslenme ve çevresel faktörlerin bağırsak sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasında etkili bir çözüm sunmasını bekliyoruz.  Ayrıca, probiyotiklerin sindirim sistemi üzerindeki faydalarının, balın doğal antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle birleşmesi sayesinde tüketicilere koruyucu ve destekleyici bir sağlık ürünü sunmayı hedefliyoruz” dedi.

2 YILLIK ÇALIŞMA SONUCU

2 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkacak gıda takviyesinin önemine değinen Proje Yürütücüsü Seda Altuntaş, “Çalışmamız, yerel arıcılık ürünlerinin katma değerini arttıracak. Ulusal ve uluslararası pazarlara hitap eden ticarileşme potansiyeline sahip bir gıda takviyesi geliştirme hedefiyle, sağlıklı yaşam ve sürdürülebilir ekonomi için önemli bir adım olacak” ifadelerini kullandı.

ARICILIKTA ÖNCÜYÜZ

Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş, Türkiye’nin dünya arı gen merkezlerinden biri olduğunu ve yaklaşık 100 bin işletmesiyle Çin’den sonra bal üretiminde ikinci sırada yer alarak dünyanın en büyük üçüncü arı kolonisine sahip olmasıyla arıcılıkta öncü bir ülke olduğunu da vurguladı. Proje yürütücüsü Altuntaş,  “Projemiz, Türkiye’nin bu güçlü konumunu bilimsel yeniliklerle destekleyerek, sindirim sağlığını iyileştiren ve yeni ticari fırsatlar yaratan katma değerli ürünler geliştirmeyi hedefliyor. Projemiz, 12. Kalkınma Planı hedeflerinden ‘arıcılık ürün çeşitliliğinin ve üretiminin artırılması’ ve ‘sağlıklı yaşama teşvik’ konuları ile doğrudan uyumlu olup, sürdürülebilir gıda üretimine katkı sağlayacak bir yaklaşıma sahip” diye konuştu.


BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rasim Alper Oral’ın danışman olduğu projede, Bursa Uludağ Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Aycan Tosunoğlu ve Prof. Dr. Ferda Arı da yer aldı. BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Dr. Öğretim Üyesi Nadide Seyhun, Araştırma Görevlisi Esranur Tan ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Volkan Altuntaş araştırmacı olarak proje ekibinde bulunuyor. 
 

Haber Merkezi: Süleyman Turunç
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *