Ara
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
6.665,68 % 0,33
Bursa
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BURSA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Bursabiliyor KÜLTÜR & SANAT Karagöz bu kez uzaya çıktı!

Karagöz bu kez uzaya çıktı!

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ramazan etkinlikleri kapsamında, “Karagöz'ün Uzay Yolculuğu” isimli gölge oyunu sahnelenirken, bilim meraklıları Osmangazi Meydanı’na kurulan teleskopla Jüpiter, Satürn ve Ay gözlemi yaptı.

Haberleri

Osmangazi Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında Osmangazili vatandaşları bilim dolu bir buluşmada bir araya getirdi. Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü’yle ortaklaşa düzenlenen bilim buluşmalarının 8’incisi Osmangazi Gösteri Merkezi ve Osmangazi Meydanı’nda gerçekleştirildi. ‘Karagöz Bilim İnsanı Olsaydı!’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ilk olarak Hayali Tayfun Özeren tarafından “Karagöz'ün Uzay Yolculuğu” isimli gölge oyunu sahnelendi. Emekli Bürokrat Vedat Atacan, “Karagöz Neden Bilim İnsanı Değildi?” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Amatör astronom Tolga Dıraz ise gece gözlemi yapılan gök cisimleri hakkında bilgiler verdi. Etkinliğe katılanlar Karagöz gölge oyunuyla keyifli anlar yaşarken, alanında uzman hocalar tarafından verilen eğitimlerle bilim dolu bir gece geçirdi. Katılımcılar etkinlikte Jüpiter, Satürn ve Ay’ı gözlemleme imkanı buldu.


Osmangazili bilim severlerle 8’inci kez bir araya geldiklerini ifade eden Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkan, “Bu buluşmamızda, Ramazan ayının anlamıyla özdeşleştireceğimiz Karagöz üzerinden bir tema kurduk. Bir özlemi ifade etmek istiyoruz. Karagöz’ün yaşadığı dönemde Batı’da henüz matbaa keşfedilmemişti ve coğrafi keşifler yapılmamıştı. Ancak o dönemde toplumumuz dünya ölçeğinde en ileride toplumlardan biriydi. Bizler bu etkinlikte halkı bilimle buluştururken bu soruyu düşündürmek istedik. Diyoruz ki keşke Karagöz, bilim insanı olsaydı. Bu temayla bir etkinlik kurguladık. Geleneksel olarak bir Karagöz gösterisi, gerçekleştirdik.  Bu gösteride de bilim temalı bir oyun sergiliyoruz. Hayali Tayfun Özeren, sanatçımız bu konuda bize destek oldu. Yaptığımız gözlem ilgili gezegenlerin bilgisini arkadaşlarımız paylaştı. Sunumların ardından bilim meydanı olmasını istediğimiz Osmangazi Meydanı’nda teleskopla vatandaşların katılımıyla gözlem yaptık” ifadelerini kullandı.


Emekli Bürokrat Vedat Atacan, ise “Mezopotamya ve Mısır günümüz medeniyetinin beşiğidir. Bilimimizin kökenleri 5 bin yıl önceye, bu iki medeniyete kadar uzanır. Eğer bir kişi, bilimsel bir toplantıda ben Yunan medeniyetinden konuşuyorum diyorsa bilin ki o kişi Anadolu medeniyetini anlatıyordur. Bir kişi Roma medeniyeti üzerine konuşacağım dediğinde, onun sözlerinin hepsinde Truva, Çatalhöyük, Nusaybin ve Harran’ın izi vardır. Yani kökü Anadolu’dur. Bilimin oluşmasında etkili olan şehirler ise şu şekildedir. Atina, Konstantinopolis, (İstanbul) İskenderiye, Edessa, (Şanlıurfa) Antakya, Harran, Nusaybin, Humus ve Bağdat, ismi vardır” dedi.
 

Kaynak:: Osmangazi Bülten
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *