Ara
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
6.665,68 % 0,33
Bursa
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BURSA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Bursabiliyor KÜLTÜR & SANAT Bursa'da Nâzım Hikmet anlatıldı

Bursa'da Nâzım Hikmet anlatıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Nâzım Hikmet Yılı’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide, usta yazarlar Sevgi Özel, Turgay Fişekçi, Göksel Aymaz ve Atilla Birkiye, Nâzım Hikmet’i anlatan kitaplarının oluşum serüvenlerini anlattı.

Haberleri

Dünya ve Türk edebiyatına sayısız eserler kazandıran şair ve yazar Nâzım Hikmet, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Nâzım Hikmet Yılı’ etkinlikleriyle anılıyor. Tayyare Kültür Merkezi’nde Nahit Kayabaşı’nın yöneticiliğinde düzenlenen programda, Sevgi Özel ‘Putları Yıkan Şairimiz Nâzım Hikmet’, Turgay Fişekçi ‘Çizgilerle Nâzım Hikmet’, Göksel Aymaz ‘Bir Ulu Irmak’ ve Atilla Birkiye ‘Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor’ ile ‘Şair İstanbul’daydı’ adlı kitaplarının oluşum serüvenini anlattı.

Nâzım Hikmet’in hapse girdiğinde bile tanınmış biri olduğunu, kitaplarının basıldığını, plaklarının okunduğunu söyleyen Sevgi Özel, Nâzım’ı yargılatan aracın dili olduğunu belirtti. Nâzım’la ilgili yayınlanan sayısız kitabın ortak tümcesinin ‘dili çok iyi kullanması’ olduğunu ifade eden Özel, Nâzım’ın diliyle ilgili yaptığı araştırmalarda karşılaştığı notları paylaştı.

Nâzım’ın Türkçeye katkılarının çok uzun süre fark edilmediğini belirten Turgay Fişekçi, birçok ülkeye, düşünce ve edebiyat dünyasına katkısı olan bir insanın dil konusunun pek öne çıkmadığını ifade etti. Türkçe’nin arılaşmasını devrimci görev olarak gördüğünü anlatan Fişekçi, yazdığı kitabın hikâyesinden bahsetti.

Kitabının ortaya çıkış sürecini anlatan Göksel Aymaz, evrensel kültür teorisinin birikimiyle dünya şairi olan Nâzım Hikmet’i incelemek istemesiyle akademik çalışmasının ortaya çıktığını söyledi. Çalışmanın ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’na odaklandığını belirten Aymaz, Nâzım’ı hala çok iyi bilmediklerini dile getirdi.

Atilla Birkiye de Nâzım Hikmet’in hayatından alıntılar yaparak kitaplarının ortaya çıkış evresini anlattı. Söyleşinin ardından Sevgi Özel, Turgay Fişekçi, Göksel Aymaz ve Atilla Birkiye, katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

Kaynak:: bursa.bel.tr
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *