Ara
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
6.665,68 % 0,33
Bursa
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BURSA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Bursabiliyor BURSA Mübadelenin 102. yılına özel anma gecesi

Mübadelenin 102. yılına özel anma gecesi

Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübalesi’nin 102’nci yıl dönümünde Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği, “Deniz Ortasında Gemiler Dolusu Kırmızı Karanfilya” isimli etkinlikte bu önemli tarihi süreç, iki halkın ortak hikayeleriyle anıldı.

Nilüfer Belediyesi, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin 102’nci yıl dönümünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen anlatı, yoğun ilgi gördü. Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına Meclis Üyesi Yücel Akbulut, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, Bursa Rum Metropoliti Yuakim Billis ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda mübadil yakını katıldı.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, etkinlikteki konuşmasında 1923 Mübadele Sözleşmesi'nin tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, “Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan sözleşme ile 1 milyon 200 bin Rum-Ortodoks Anadolu’dan, 450 bin civarında Türk-Müslüman ise Yunanistan’dan ayrılmak, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldı. Bu büyük acıyı ve zorunlu göçü asla unutmuyoruz” dedi.
Başkan Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi olarak mübadele konusuna büyük önem verdiklerini ve toplumsal hafızayı canlı tutmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı. “Nilüfer'in tüm mahallelerinde sözlü tarih çalışmaları yaptık. Onların yerleştiği mahalleleri belirledik ve belgelerle kayıt altına aldık. Bu çalışmalarımız Nilüfer’in Hikayesi kitabımızın ikinci cildinde yer aldı. Mübadil nüfusun yoğun yaşadığı Gölyazı Mahallesi’nde göç edenlerin ve kalanların anılarını Apolyont’un Sakinleri kitabında topladık. 2016 yılında Görükle’de restore ettiğimiz tarihi Rum evini, Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle Görükle Mübadele Evi olarak hizmete açtık” diye konuştu.
Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, da mübadillerin yaşadıkları zorlukları anlatarak, “Bizlere düşen görev, onların kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarıp yaşatmak” ifadelerini kullandı.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, hem mübadele sonucunda ayrılan Ortodoksların hem de göç ederek Bursa’ya yerleşen mübadillerin Bursa’ya önemli değerler kattığını söyledi.
“Deniz Ortasında Gemiler Dolusu Kırmızı Karanfilya” temalı etkinlikte Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı sahne aldı. Varlı, etkinlikte yer verdiği şarkı ve hikayelerle iki yakanın hikayelerini teatral bir dille anlattı. Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da danslarıyla etkinliğe renk kattı. Bir saati aşkın süren etkinliğin sonunda Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı ve Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ayakta alkışlandı.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, etkinliğin sonunda sanatçıları tebrik ederek çiçek hediye etti.

Kaynak: nilüfer.bel.tr
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *