İznik tarihi bir ziyarete hazırlanıyor. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in mayıs ayında İznik'i ziyaret edeceği açıklanmıştı. Bu gelişme üzerine Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki heyet, Bursa'da İznik’in tarihi ve kültürel mirasını yakından incelemek için ilçeye geldi.
TARİHİ NOKTALARI GEZDİLER
Program kapsamında Su Altı Bazilikası, İznik Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Orhan Camii, Koimesis Kilisesi, Böcek Ayazması, Lefke Kapı ve İstanbul Kapı gibi önemli tarihi noktaları gezen heyete, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, din adamları ve İznik Belediyesi yöneticileri eşlik etti.
BARTHOLOMEOS: "İZNİK'İN ULUSLARARASI ALANDA BİLİRNİRLİĞİ ARTACAK"
Patrik Bartholomeos, 1. İznik Konsili’nin 1700. yılı kapsamında İznik’te düzenlenmesi planlanan etkinlikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2025 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinliklere Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in katılımının beklendiğini belirterek, bu etkinliklerin İznik’in uluslararası alandaki bilinirliğini artıracağını ve yabancı turistler açısından büyük bir ivme kazandıracağını kaydetti.
Heyet, İstanbul Kapı ziyaretinin sonrası İznik’ten ayrıldı.

İZNİK'İN HRİSTİYANLAR İÇİN ÖNEMİ NEDİR?
Burs'ya bağlı İznik ilçesi Hristiyan dünyası için oldukça önemli bir yer konumundadır. MS 325 tarihinde Hristiyanlığın ilk ekümenik (evrensel) konsilinin toplandığı yer olan İznik'te önemli kararlar alınmıştır. Tüm dünyadan 228 piskoposun katıldığı ve Hristiyanlık dininin temel ilkelerinin tartışılıp, karara bağlandığı İznik Konsili, Hristiyan dünyasının ilk dini toplantısı olarak kabul edilir. 1. İznik Konsili'ne, Roma İmparatoru 1. Constantinus’un da katıldığı bilinir. Senatus Sarayı’nda toplanan konsilde iki önemli konu görüşülür. Bunlardan biri Hz. İsa’nın tanrının oğlu olup olmadığı tartışmasıdır. Toplantıya İskenderiye’den katılan din adamı Aryus’un ortaya attığı tez, İsa’nın sadece insan olduğu ve tanrının oğlu olmadığıdır ama bu tez konsildeki diğer piskoposlar tarafından kabul görmez. Böylece toplantı sonucunda alınan karar ile Hristiyan dünyasının çoğunluğunun kabul ettiği; İsa’nın tanrının oğlu olduğu inanışı geçerli hale gelir. Toplantıda konuşulan ve karara bağlanan bir diğer önemli konu da Paskalya Bayramı’nın tarihidir.
M.S. 787 tarihinde ise bu sefer İznik’teki Ayasofya Kilisesi’nde toplanan 7. Konsil'de resim ve heykel konusu görüşülür. O tarihe kadar Hristiyanlık’ta kabul edilmeyen resim düşmanı (İkonoklasma ) görüşü ortadan kalkar. Resim ve heykeller üzerindeki dini yasaklar kalkınca Hristiyan dünyasında sanatsal faaliyetler gelişir. Bu önemli kararın alınmasından dolayı İznik, 1962 yılında Vatikan’da toplanan 19. Konsil'de Papa tarafından Kudüs ve Vatikan’dan sonra Hristiyanlar için dünyadaki üçüncü kutsal kent ilan edilir. Pek çok Hristiyan için İznik'i ziyaret etmek hac görevi olarak görülmektedir.
İznik ayrıca Anadolu’daki İlk Türk Başkenti olarak da bilinir.